Витрати на зберігання побічної продукції кукурудзи на зерно

04/11/2019

Побічну продукцію (ПП) кукурудзи на зерно слід зберігати в умовах запобігання її надмірного зволоження під впливом опадів та підмочування з землі, уникаючи гниття, та забезпечуючи протипожежний захист. Вибір типу сховища залежить від місця розташування складу та місцевих умов. ПП кукурудзи можна зберігати під відкритим небом, під накриттям, у закритому складі або у сховищі в анаеробних умовах (без доступу кисню)[1]. При виборі відповідних систем зберігання слід враховувати декілька факторів: стабільність сировини під час зберігання, вартість складської інфраструктури, доступність сировини протягом усього терміну зберігання, інтеграція складу з переробним заводом.

Зберігання біомаси у закритих складах пропонує багато переваг порівняно з іншими системами. Однак через відносно низьку щільність ПП кукурудзи, включаючи тюки, та високі капітальні витрати на будівництво нових складів, їх використання в основному є економічно недоцільним. Хоча, якщо стейкхолдер має існуючі складські приміщення, він може використовувати їх і для зберігання ПП кукурудзи.

Зберігання ПП кукурудзи просто неба (Рис. 1,2) може використовуватися для тимчасових складів, коли верхній шар біомаси служить накриттям. Крім того, такий спосіб може використовуватися у деяких регіонах і для центрального складу, але потрібно робити це дуже обережно через можливі значні втрати сухої речовини у біомасі.

Рис. 1 Фото зберігання побічної продукції кукурудзи на зерно просто неба для енергетичних потреб компанії Nufri, м. Мольєруса, Іспанія [5]

Анаеробне зберігання або силосування дуже поширений метод зберігання вологих кормів у тваринництві. Зберігання в анаеробних умовах економічно вигідно для сировини з високим вмістом вологи, особливо для зберігання тюків раннього сезону збирання або у надзвичайно вологі сезони[1].

Зберігання ПП кукурудзи на зерно під накриттям забезпечує оптимальний баланс витрат і збереження якості. Гнучкий накривний матеріал – агроволокно може використовуватися для захисту від дощу та снігу. Цей матеріал дає можливість виходити повітрю на поверхню, що запобігає утворенню грибка та цвілі всередині біомаси. Агроволокно використовується й для сушіння тріски. Використовувати агроволокно можливо понад 5 років[2]. Для подальшої оцінки вартості було обрано зберігання ПП кукурудзи під агроволокном.

Рис. 2 Фото зберігання побічної продукції кукурудзи на зерно просто неба для енергетичних потреб компанії Nufri, м. Мольєруса, Іспанія [5]

Склади ПП кукурудзи повинні відповідати вимогам Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України (затверджених Наказом Міністерства аграрної політики України та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи № 730/770 від 4.12.2006 р.)[3]. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 м2, а штабеля пресованої соломи – 500 м2. Скирти, штабелі дозволяється розташовувати попарно, при цьому розриви між скиртами, штабелями в одній парі мають бути не менше 6 м, а між сусідніми парами – не менше 30 м.

На складах важливо забезпечити вільний доступ вантажної техніки до біомаси для вантажної техніки. Основні складові витрат на зберігання ПП кукурудзи під накриттям: орендна плата за землю, витрати на підготовку складського майданчику, вартість агроволокна та інших матеріалів, витрати на вантажні операції, витрати на охорону й витрати, пов’язані з втратами сухої речовини у сировині. Оцінка витрат на зберігання під накриттям ПП кукурудзи на зерно у подрібненому вигляді, великих прямокутних тюках та рулонах наведена у таблиці 2.9. Витрати на охорону не враховувалися через припущення, що центральний склад розміщений поблизу наявної у агровиробника складської території з існуючою системою охорони.

Таблиця 2.9. Витрати на зберігання побічної продукції кукурудзи на зерно на центральному складі.

Витрати на зберігання ПП кукурудзи у великих прямокутних тюках під накривним матеріалом складають 3,1 євро/т с.м., що менше ніж зберігання рулонів (5,0 євро/т с.м.) та подрібненої маси насипом (6,9 євро/т с.м.).

Автор: Семен Драгнєв

[1] https://store.extension.iastate.edu/product/14077
[2] http://zavod-kobzarenko.derevo.ua/catalog/details/6019
[3] http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0313-07
[4] https://store.extension.iastate.edu/product/14078
[5] На фото, наведених у статті, – зберігання побічної продукції кукурудзи на зерно просто неба у м. Мольєруса, Іспанія. Тюки сумісно спалюють з деревиною від обрізки місцевих садів та виробляють теплову та електричну енергію (ТЕЦ: 10 МВтт+2 МВте та котельня 10 МВт) для промислових потреб компанії Nufri. Компанія щорічно переробляє 600 тис. т фруктів та виробляє 170 тис. т консервацій.

Читайте також:
Виробництво кукурудзи у світі та в Україні
Побічна продукція та збір урожаю кукурудзи на зерно в Україні
Енергетичний потенціал побічної продукції кукурудзи на зерно в Україні у 2018 р.
Паливні характеристики та властивості побічної продукції кукурудзи на зерно
Технології збору кукурудзи та залишків кукурудзи
Технології збору залишків кукурудзи: у рулонах та подрібненому вигляді
Економіка заготівлі побічної продукції кукурудзи на зерно