Побічна продукція та періоди збору урожаю кукурудзи на зерно в Україні

28/08/2019

Побічна продукція кукурудзи на зерно складається з (рис. 1):

  • стебел, що становлять близько 52,5% всієї маси залишків або 27,3% маси всієї рослини, включаючи зерно (ті ж показники представлені нижче для інших частин кукурудзи);
  • листя – 20,0% (10,6%);
  • стрижнів – 17,5% (9,0%);
  • обгортки – 8,5% (4,3%);
  • інших частин – 1,5% (0,8%).

Рис. 1 Основні частини кукурудзи та їхні масові співвідношення[1]

Коефіцієнт виходу побічної продукції кукурудзи на зерно (масове співвідношення між побічною продукцією та зерном) залежить від багатьох факторів, насамперед від гібриду, але в середньому для кукурудзи він становить 1,3[2]. При збиранні кукурудзи на зерно зернозбиральним комбайном формуються три потоки рослинних решток: стерня; стебла і листя, які залишаються за жаткою, та обгортка і стрижні, які залишаються за комбайном (рис. 2).

Рис. 2 Орієнтовні потоки рослинних решток при збиранні кукурудзи зернозбиральним комбайном

Періоди збору урожаю кукурудзи на зерно

Виробництво побічної продукції рослинництва, включаючи кукурудзиння, є сезонним і залежить від періодів збирання урожаю. Кукурудзу на зерно збирають у різні часові рамки, залежно від сорту, місця вирощування та часу сівби. Зазвичай початок збирання кукурудзи визначається рівнем вологості зерна, тому перед збиранням врожаю визначають вологість зерна та його стиглість з урахуванням строків сівби та гібридної групи стиглості. До початку збирання зерно кукурудзи повинно мати високий вміст сухої речовини (не менше 45%).

Як правило, кукурудзу на зерно збирають у вересні-листопаді. Наприклад, в Україні у 2016 році кукурудзу на зерно зібрали з 24,4% загальної площі до початку жовтня (20,4% річного виробництва) та 65,7% площі до початку листопада (61,4% річного виробництва) (Рис. 3). До 2 грудня 2016 року частка зібраної площі під кукурудзою становила 95-100% у 10 областях, а у решті зібрали переважно понад 80%. При цьому збирання кукурудзи на зерно здійснювалося більш динамічно в центральних та південних регіонах країни.

Рис. 3 Динаміка збирання кукурудзи на зерно в регіонах України (2016)[3]

Слід зазначити, що в останні роки деякі фермери збирали кукурудзу у грудні, січні та навіть пізніше. Однак це пов’язано не з агротехнічними вимогами, а через певні виробничі особливості та економічну доцільність. Відповідно до існуючих періодів збирання, типовий «графік» отримання кукурудзиння представлений у таблиці 1.

Таблиця 1. Сезонне отримання кукурудзиння в Україні

 

Автор: Тетяна Желєзна, Семен Драгнєв

[1] L. Kocsis, Z. Hudoba and T. Vojtela. Investigation of the corn stalk gathering for energetic use www.tankonyvtar.hu/…/publikacio_67.pdf
[2] Згідно даних Відділення рослинництва Національної академії аграрних наук України, отриманих листом № 5-2/256 від 16.11.2012.
[3] Report on “Analysis of utilisation of corn straw as an energy source” (2018). Prepared by SEC Biomass for EBRD against Contract C38842/1018/5362.

Читайте також:
Виробництво кукурудзи у світі та в Україні