Технології збору залишків кукурудзи: у рулонах та подрібненому вигляді

15/10/2019

Крім технологій збирання побічної продукції кукурудзи на зерно у тюках, описаних у попередній статті, також цю біомасу можна:

  • пресувати у рулони, використовуючи рулонний прес-підбирач замість прес-підбирача прямокутних тюків;
  • збирати у подрібненому вигляді суміш різних фракцій рослинних залишків;
  • збирати у подрібненому вигляді окремі фракції рослинних залишків, наприклад, стрижні.

Збір біомаси кукурудзи у рулони

Рулонні прес-підбирачі:

  • застосовуються для менших обсягів кукурудзи;
  • дешевші і для них потрібний трактор меншої потужності
  • характеризуються нижчою пропускною здатністю порівняно із прес-підбирачами великих прямокутних тюків;
  • забезпечують меншу щільність пресування та потребують застосування сітки, що дещо дорожче, ніж шпагат.

Логістика біомаси у рулонах складніша та менш ефективна ніж у прямокутних тюків з огляду на гірше використання об’єму транспорту і складів. Тому важливо ретельно проаналізувати витрати при виборі варіанта тюкування біомаси.

Збір біомаси кукурудзи у подрібненому вигляді

На рис. 1 зображена технологічна схема збирання кукурудзиння у подрібненому вигляді з використанням кормозбирального комбайна або кормозбирального причепа-підбирача, які застосовуються також для збирання силосу. Згідно результатів польових досліджень у Баварському державному науково-дослідному центрі сільського господарства у 2014-2015 рр. вміст золи у кукурудзинні був на рівні 7,0±1,9% у с.м. для кормозбирального комбайна та 6,9± 2,0% у с.м. для кормозбирального причепа-підбирача[1].

a) Система на базі кормозбирального комбайна: зернозбиральний комбайн + трактор з мульчувачем-валкоутворювачем + кормозбиральний комбайн + трактор з причепом

b) Система на базі кормозбирального причепа-підбирача: c зернозбиральний комбайн + трактор з мульчувачем-валкоутворювачем + трактор з кормозбиральним причепом-підбирачем

Рис. 1  Ланцюжки заготівлі побічної продукції кукурудзи у подрібненому вигляді

Іншим варіантом заготівлі побічної продукції кукурудзи є збирання частини залишків після обмолоту зерна комбайном. Наприклад, дослідники італійської компанії CREA-IT (Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l’Analisi dell’Economia Agraria) провели у 2018 р.  польові випробування для оцінки ефективності інноваційної механізованої системи збору стрижнів качанів[2] (рис. 2а). Використовуючи комбайн із системою Harcob, вдалося зібрати в середньому 2 т/га стрижнів, продуктивність за зібраною біомасою 4,1 т/год[3]. Компанія Vermeer випускає збирач стрижнів CCX770 (рис. 2b), який доступний на ринку сільськогосподарської техніки[4]. Збирач стрижнів Vermeer CCX770 – це причіпна машина, яка приєднується до зернозбирального комбайна. Цей технічний засіб дозволяє фермерам за один прохід збирати як зерно кукурудзи, так і окремо – стрижні.

Рис. 2 Збирач стрижнів: a – система Harcob; b – Vermeer CCX770.

Автор: Семен Драгнєв

[1] Monika Fleschhut, Kurt-Jurgen Hulsbergen, Stefan Thurner, Joachim Eder Analysis of different corn stover harvest systems / LANDTECHNIK, 71 (6), 2016. – 252-270 p.
[2] https://www.becoolproject.eu/2018/10/22/recovering-maize-cob-converting-untapped-biomass-resource-into-valuable-feedstock/
[3] http://www.etaflorence.it/proceedings/?detail=15215
[4] https://www.vermeer.com/NA/en/N/equipment/cob_harvester

Читайте також:
Виробництво кукурудзи у світі та в Україні
Побічна продукція та збір урожаю кукурудзи на зерно в Україні
Енергетичний потенціал побічної продукції кукурудзи на зерно в Україні у 2018 р.
Паливні характеристики та властивості побічної продукції кукурудзи на зерно
Технології збору кукурудзи та залишків кукурудзи