Офіційне відкриття програми ЄБРР та GEF «Україна: Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці»

20/11/2019

18 листопада 2019 року в готелі Прем’єр Палац у Києві відбулося офіційне відкриття програми ЄБРР та GEF «Україна: Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці». Проєкт стартував у 4-му кварталі 2019 року і триватиме 48 місяців.

У презентації та обговоренні Програми взяли участь близько 100 фахівців серед яких представники агрокомпаній, асоціацій,  законодавчої та виконавчої влади, громадських організацій, бізнесу в енергетиці та науковці.

Зокрема, у відкритті проєкту взяли участь: асоційована директорка, заступниця голови ЄБРР в Україні Леся Кузьменко, провідний спеціаліст відділу енергоефективності та зміни клімату ЄБРР в Україні Тетяна Маркута, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, голова правління громадської спілки «Global 100 RE Ukraine», президент «МХП Еко Енерджі» Олександр Домбровський, а також оперативний координатор GEF в Україні Владислав Марушевський.

Програма передбачає інвестиції в інноваційні біоенергетичні технології та практики, пов’язані з використанням сільськогосподарських залишків та відходів, шляхом стимулювання та розвитку сталих біоенергетичних ланцюжків доданої вартості.

Вже визначений обсяг фінансування: 55,8 млн доларів. При цьому ЄБРР розглядає можливість залучення додаткових донорів.

Леся Кузьменко наголосила, що екологічна енергетика є пріоритетом для ЄБРР, який інвестував у ВДЕ близько 500 млн євро з 2006 року. У тому числі, 110 млн у біоенергетику та сільське господарство.

“Ініційована Програма має на меті сприяти 40-відсотковому плану скорочення викидів парникових газів в Україні до 2030 року. Агробіомаса має великий потенціал в енергетиці, і Програма буде фінансовим інструментом для її ефективного використання”, — додала асоційована директорка, заступниця голови ЄБРР в Україні.

Тетяна Маркута розповіла, що одним із напрямків проєкту є удосконалення українського законодавства у сфері біоенергетики на рівні провідних європейських країн.

«Потенціал біоенергетики в Україні на сьогодні використаний не більше, ніж на 5 відсотків. Також немає конкретного плану дій для біоенергетики в межах Національної енергетичної стратегії до 2035 року. Потребують розробки стандарти якості біопалив. Крім того, на ринку недостатньо інформації щодо просування і розвитку різних технологій, як і недостатньо досвіду роботи агрокомпаній у цій сфері», — прокоментувала представниця ЄБРР.

Презентація Тетяни Маркути “Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці”

Сергій Савчук подякував ЄБРР за суттєву допомогу, зусилля і ресурси, які надає банк Україні.

«Запуск Програми сприятиме інвестуванню в біоенергетичний сектор, який має величезний потенціал для заміни викопного палива. Збережений “зелений тариф” разом із стимулюючим тарифом на виробництво тепла підвищить попит на біомасу як паливо, тому підтримка створення нових біоенергетичних ланцюгів є дуже важливою», — наголосив голова Держенергоефективності.

Владислав Марушевський подякував ЄБРР як великому партнеру України:

«Банк не тільки дає кошти для розвитку зеленої енергетики, а й залучає інших партнерів. Завдяки таким проєктам ми розвиваємося. Загалом структура проєктів Глобального економічного фонду найбільш вірна. І такий підхід допомагає нам не просто рухатися в якомусь напрямі, а відбудувати технічну модель, яка буде реалізована».

Георгій Гелетуха виступив з доповіддю, у якій зупинився на використанні аграрних відходів та залишків для виробництва енергії, вирощуванні енергетичних культур, виробництві біогазу та біометану.

«Біогазові установки можуть стати джерелом органічних добрив. На сьогодні необхідно внести зміни у Закон України «Про альтернативні джерела енергії» та розповсюдити зелений тариф для електроенергії з біогазу на електроенергію з біометану», — висловив думку Георгій Гелетуха.

Презентація Георгія Гелетухи “Роль сектору біоенергетики у зниженні викидів парникових газів, посиленні енергетичної незалежності та сталості енергетичної системи України”

Наостанок, Олександр Домбровський зазначив, що проблема глобального потепління – це проблема брудної економіки, що на 60% складається з брудної енергетики.

«Ми виступаємо за абсолютно екологічне виробництво. Я є прихильником виробництва біогазу з біомаси. Зараз ми виводимо понад 12 млрд доларів з української економіки, закуповуючи енергоносії. Потенціал заміщення природного газу за рахунок біоенергетики складає 25 млрд кубів на рік», — пояснив він.

Презентація Олександра Домбровського “Роль біоенергетики в системі циркулярної економіки України”

Наостанок

Компоненти Програми

1. Політичний діалог:

  • Розробка дорожньої карти біоенергетики для досягнення цілей Енергетичної Стратегії
  • Заохочувальні механізми для біоенергетичних проектів
  • Сертифікація біомаси

2. Цільова технічна допомога:

  • Оцінка потенціалу та ТЕО інвестиційних проектів в ланцюжки створення вартості в біоенергетиці

3. Інвестиції:

  • Кредитне фінансування
  • Грантова допомога

4. Управління знаннями:

  • Підтримка роботи форуму SAF, семінари, тренінги
  • Профільна програма навчання з інновацій в агробізнесі та біоенергетиці

Більше фото з семінару ви можете переглянути тут або нижче:

Sustainable Agribusiness Forum (SAF)