Енергетичний потенціал побічної продукції кукурудзи на зерно в Україні у 2018 р.

04/09/2019

Оцінка енергетичного потенціалу побічної продукції кукурудзи на зерно у 2018 р., зробленого на базі підходів Біоенергетичної асоціації України[1], показало наступні результати (таблиця 1, рис. 1):

  • теоретичний потенціал (весь обсяг утвореної побічної продукції) складає 46,5 млн т або 8,9 млн т н.е.;
  • економічний потенціал (обсяги доступні для енергетичного використання, що складають 40% від теоретичного потенціалу) становить 18,6 млн т або 3,6 млн т н.е., включаючи стебла – 9,7 млн т (1,9 млн т н.е.) та стрижні – 3,3 млн т (0,6 млн т н.е.).

Таблиця 1. Енергетичний потенціал побічної продукції кукурудзи на зерно в Україні (2018 р.)

Розподіл потенціалу кукурудзи ня на території України нерівномірний. Регіони з найбільшою концентрацією цього виду біомаси – це області з найбільшими обсягами виробництва кукурудзи на зерно. У 2018 р. найбільший потенціал побічної продукції кукурудзи на зерно був у Полтавській(з економічним енергетичним потенціалом кукурудзиння 489,6 тис. т н.е. у 2018 р.), Чернігівській (382,2 тис. т н.е. у 2018 р.) та Вінницькій (372,2 тис. т н.е. у 2018 р.) областях (рис. 5).

Рис. 1 Картограма економічного енергетичного потенціалу побічної продукції кукурудзи на зерно у регіонах у 2018 р.

До 2030 р. можна очікувати збільшення енергетичного потенціалу побічної продукції кукурудзи на зерно в Україні до 19,2 млн. т/рік або 3,7 млн. т н.е./рік. З огляду на очікуване зростання врожайність кукурудзи в Україні до найкращих показників європейських країн. Минулого року середня врожайність кукурудзи в Україні досягла 78,4 ц/га. Враховуючи поточну позитивну динаміку розвитку рослинництва в країні, протягом найближчих 10 років Україна, швидше за все, вийде на рівень врожаю кукурудзи провідних країн ЄС.

Таблиця 2. Врожайність кукурудзи на зерно в деяких європейських країнах [2]  та в Україні[3].

 

Автор: Тетяна Желєзна, Семен Драгнєв

[1] Аналітична записка БАУ №7. http://www.uabio.org/img/files/docs/position-paper-uabio-7-ua.pdf
[2] FAO statistics http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
[3] Рослинництво України 2018. Статистичний збірник Державної служби статистики України, 2019 http://www.ukrstat.gov.ua/

Читайте також:
Виробництво кукурудзи у світі та в Україні
Побічна продукція та збір урожаю кукурудзи на зерно в Україні