В ЄБРР відбувся IV Семінар Форуму сталого агробізнесу (SAF Україна) “Ефективна експлуатація біогазових установок”

11/04/2019

11 квітня Європейський Банк Реконструкції та Розвитку в Україні (ЄБРР) провів IV Семінар Форуму сталого агробізнесу (SAF Україна) присвячений біогазовим технологіям.

Учасники семінару: бізнес-лідери у сільськогосподарській галузі, існуючі та потенційні власники біогазових установок.

Мета семінару: визначити фактори, що сприяють отриманню найбільш ефективних показників роботи біогазових установок.

Відкрили IV Семінар SAF Україна Жанпьєро Наччі, Заступник директора відділу енергоефективності та зміни клімату ЄБРР та Сергій Масліченко, Заступник директора, Pегіональний координатор відділу енергоефективності та зміни клімату ЄБРР.

Сергій Масліченко у своєму виступі зазначив, що Європейський Банк Реконструкції та Розвитку в Україні (ЄБРР) в 2018 році заснував партнерство зі сталого розвитку в агросекторі під назвою «Форум сталого агробізнесу» (SAF Україна). Ідея створення такого партнерства була системно підійти та працювати в галузі використання відходів сільського господарства в АПК.

Банк активно спонсорує проекти у галузі біомаси та біогазу в АПК та вже підтримав 12 проектів у цьому секторі. ЄБРР планує продовжувати підтримку сектору та вважає необхідним об’єднати всіх гравців зі сторони попиту та пропозиції, тобто постачальників сировини та споживачів сировини (відходів сільського господарства), сприяти створенню ринку с/г відходів та налагодженню системи логістичних ланцюгів постачання сировини від поля на станцію, яка повинна почати працювати та розвиватись на ринкових принципах.

Голова Правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха зробив огляд стану розвитку біогазових проектів у сільському господарстві України та ефективності їх роботи. Також, Голова правління БАУ розповів про шляхи енергетичної утилізації біогазу, зокрема тепла з біогазу, та розглянув різні бізнес-моделі проектів міні-ТЕЦ на біогазі, порівнявши економічні показники таких проектів за схеми “зеленого тарифу” та аукціону.

Детальний огляд найкращих доступних технологій для основних компонентів сільськогосподарської біогазової установки представив Майкл Кеттнер, Віце-президент німецького товариства біогазу та біоенергії GERBIO і Генеральний директор Міжнародного біогазового та біоенергетичного центру компетенції IBBK.

У своєму виступі Іван Тракслер розповів про передумови ефективної роботи біогазового комплексу, а також про особливості, які треба враховувати, починаючи від етапу проектування та будівництва.

На жаль, в Україні наразі немає спеціалістів у напрямку виробництва біогазу та напрямку когенерації, тому етап пусконаладки і виходу на планову потужність є найскладнішим етапом, що потребує залучення іноземних фахівців – Іван Тракслер, директор ПрАТ “МХП Еко Енерджі”.

Презентації IV Семінару Форуму сталого агробізнесу (SAF Україна):

  1. Варіанти утилізації тепла з біогазу – Георгій Гелетуха, Голова Правління Біоенергетичної асоціації України.
  2. Огляд найкращих технологій виробництва біогазу з типових для України видів сировини – Майкл Кеттнер, Віце-президент німецького товариства біогазу та біоенергії GERBIO і Генеральний директор Міжнародного біогазового та біоенергетичного центру компетенції IBBK.
  3. Практичні аспекти ефективної роботи біогазової установки – Іван Тракслер, Директор «МХП Еко Енерджі».
  4. Аналіз факторів, що впливають на ефективність роботи біогазових проектів (погляд консультанта) – Петро Кучерук, експерт Біоенергетичної асоціації України

Презентації минулих семінарів SAF Україна.

Більше фото з семінару Ви можете переглянути тут або нижче:
IV Seminar of Sustainable Agribusiness Forum (SAF) "Effective operation of biogas facilities"