МХП розпочав пілотний проєкт з відродження родючості українських ґрунтів

10/04/2020

МХП на базі свого біогазового комплексу у Вінницькій області (поблизу м. Ладижин) в поточному році розпочав пілотний проект «Відродження родючості ґрунтів за допомогою органічних добрив».

Біогазовий комплекс – це високотехнологічний об’єкт, що перетворює органічні відходи сільського господарства  у «зелену» енергію та чисті органічні добрива за найвищими світовими екологічними стандартами.

Так як органічні біодобрива, які виробляє біогазовий комплекс, мають високий вміст необхідних для рослин елементів живлення – це дозволяє збільшити частку гумусу, розкислити ґрунти та відновити їх родючість. Використання органічних добрив може стати досить серйозним підґрунтям для розвитку органічного землеробства та вивести Україну в світові лідери з виробництва екологічно чистої продукції.

У березні 2020 року відбулося пілотне внесення органічних добрив на поля фермерів Тульчинського району Вінницької області (Рис. 1) в рамках проекту «Відродження родючості ґрунтів за допомогою органічних добрив».

Рис. 1 Пілотне внесення добрив біля біогазового комплексу МХП

На пілотному етапі на сільськогосподарські угіддя фермерів було внесено рідкі органічні добрива, що утворюються на біогазовому комплексі. В середньому протягом 2019 року у центральних регіонах України кількість опадів досяглнула вкрай поганої відмітки як для цих регіонів — 320-360 мм. А оптимальна кількість опадів, при якій доцільне введення сільськогосподарських культур, — це хоча би 720-750 мм. Тому без додаткового підживлення вологою очікувати на хороші результати марно. Таким чином, в результаті реалізації пілотного проекту, крім всього необхідного комлпексу поживних елекментів, з органічними добривами на угіддя було внесено й достатній рівень вологи, який на стільки критичний для урожайності.

МХП та його біогазовий комплекс може стати базою для потужного розвитку органічного виробництва не тільки у Тульчинському та Тростянецькому районах, а й у всій Вінницькій області та Україні.

Перевагими органічних добрив, що виробляються на біогазових комплексах МХП є: універсальність; підвищення вміст гумусу; покращення водний і повітряний режим ґрунтів; містять повний комплекс необхідних NPK, макро- та мікроелементів, органічні сполуки, що покращують структуру ґрунту, та гумінові кислоти; дозволяють збільшити врожайність; здатність розкислювати ґрунти; відповідають екологічним та органічним способам землеробства; добрива можна вносити у будь-яку пору року; відсутність патогенних організмів.

Рис. 2 Збір врожаю біля біогазового комплексу МХП

Використання органічних добрив створює передумови для розвитку органічного сільськогосподарського виробництва, що дозволить фермерам, в перспективі, збільшити дохід від реалізації продукції.

Органічна продукція, «зелена» енергія та чисте довкілля – це основа здоров’я людини, а відповідно – й головні складові профілактики хвороб та епідемій.

 

Джерело: пресслужба МХП.