Традиційні підходи в бізнесі не спрацьовують. Сталість, як необхідна складова бізнесу.

17/10/2019

Європейський банк реконструкції та розвитку 9 жовтня провів бізнес-вечерю для топ-менеджерів агрокомпаній на тему сталості, як необхідної складової ведення бізнесу сьогодні.

Про світові бізнес тенденції учасники почули від поважних спікерів: Філіпа Жубера та Ендрю Войсея.

Чому традиційні підходи в бізнесі вже не працюють, розповів учасникам Філіп Жубер – засновник і генеральний директор програми Кембриджського університету “Earth on Board” (“Земля на борту”). Зокрема, Філіп Жубер зазначив:

Бджоли запилюють рослини і стоять на початку масивної агропродовольчої галузі. Проте, через нашу сільськогосподарську практику та зміни клімату ми виснажуємо їх популяції. Наразі, ми намагаємося замінити їх або людськими силами, або дронами, але чи можемо ми справді замінити мільярди бджіл, які щороку запилюють наші горіхові та фруктові насадження?

Це конкретний приклад того, що ми живемо поза своїми можливостями. День перевищення можливостей Землі відбувся 29 липня 2019 року. Після цієї дати наше споживання ресурсів та викиди відходів перевищили здатність Землі відновити ці ресурси та поглинути ці відходи за один рік. Це перевищення є наслідком великого прискорення впливу людини на земну систему – наприклад, накопичення вуглекислого газу в атмосфері, втрати лісу, вилов морської риби – внаслідок експоненційного зростання соціально-економічних тенденцій з 1950-х років ‘ – таких як збільшення світового населення, ВВП, водокористування, використання енергії, споживання добрив.

2015 рік є переломним роком. На конференції COP21 в Парижі 196 країн визнали необхідність обмеження глобального підвищення температури значно нижче 2 °C і встановлення мети створити світ із нульовими викидами вуглецю у другій половині століття. Цілями Сталого Розвитку країни Організації Об’єднаних Націй зобов’язалися покінчити з надзвичайною бідністю, боротися з нерівністю та несправедливістю та виправити зміни клімату. Поряд з цими двома знаковими подіями, бізнес був визнаний як рішення, але йому необхідно кардинально змінити свою операційну модель.

Але нещодавні пожежі в Амазонії з безцінними втратами цінних екосистем нагадують нам, що ми не на шляху до досягнення цих цілей, і потрібна нова бізнес-модель, що керується новими ризиками, можливостями та ресурсами.

Давайте спочатку розглянемо ризики. Через зміни клімату та наше значне використання води ми порушили кругообіг води: ми спостерігаємо збільшення повеней, що впливають на глобальні ланцюги постачання; дефіцит води, що впливає як на сільське господарство, так і на промислові галузі, такі як залежні від води теплові електростанції; вторгнення солоних вод в дельту Меконг, що порушило виробництво рису. Цей зв’язок взаємопов’язаних питань води, енергії та продуктів харчування в мінливому кліматі ставить нові виклики, що впливають на всю бізнес діяльність. На додаток до цих фізичних ризиків, посилюються і юридичні ризики в результаті збільшення як регуляторних норм щодо сталого розвитку, так і судових позовів, пов’язаних із довкіллям.

Ці ризики також несуть нові можливості. Наприклад, зростаюче усвідомлення відходів, засвідчене забороною на імпорт відходів у Південно-Східній Азії, і заборона ЄС на одноразовий пластик відкриває нову еру для інновацій у розробку нових матеріалів або споживчих звичок.

Нарешті, розподіл талантів та фінансових ресурсів, на які покладаються компанії, змінюються. Молоді таланти хочуть працювати для сталі компанії, про що свідчить нещодавній студентський “пробуджуючий” заклик щодо навколишнього середовища, очолений провідними французькими університетами. Фінансові гравці теж змінюють підходи до оцінки активів та інвестицій в перехідний період, від страховиків до приватного банківського сектору та міжнародних установ (наприклад, фокус ЄБРР на навколишньому середовищі). Зростання механізмів ціноутворення для вуглецю, хоча і занадто повільне, прискорить цю зміну в інвестиціях.

Отже, зрозуміло, що традиційні підходи у бізнесі – мертві, а перехід, який триває, виявить переможців та переможених. Переможеними будуть ті, хто не визнає, що поводитись ніби природні ресурси безмежні і незалежні є економічно нерозумним, соціально неприйнятним та юридично небезпечним. Переможцями будуть ті, хто визнає, що бізнес може стати частиною рішення наших колективних викликів, якщо він кардинально зміниться. Наскільки лідери бізнесу підтримають виграшний, хоча і складний шлях чи переосмислення бізнесу, вирішуватиме нашу спільну долю, оскільки, врешті-решт, немає бізнесу у світі хаосу.

Business as usual is dead – презентація Філіпа Жубера, 9 жовтня, 2019 р.

Ендрю Войсей – керівник рішень для бізнесу та уряду – у своєму виступі поділився з учасниками як здоровий ґрунт може стати драйвером прибутковості в секторі агробізнесу. Нижче декілька тез із його виступу:

  • Зміна клімату вже призводить до збільшення частоти та інтенсивності посух в Україні, що, в свою чергу, впливає на нестабільність врожайності (а отже, і доходу), яка вище, ніж у багатьох країн-конкурентів.
  • Паралельно, ерозія ґрунту спричинена сильним порушенням ґрунту, викликаним вітром та водою – видаляє шари ґрунту, які мають найбільшу функціональну цінність для фермерів. Таким чином, підтримка врожайності коштує більших витрат.
  • Ця економіка рухається в неправильному напрямку для українських фермерів з тієї ж причини – сучасне промислове сільське господарство руйнує життя в самому ґрунті, який забезпечує життєво важливі послуги.
  • Зі збільшенням біологічного життя в ґрунті – від дощових черв’яків до бактерій та грибів – ґрунт може поглинати та затримувати більше води (забезпечуючи стійкість проти посухи), він може протистояти більшій ерозії і може забезпечити рослини життєво необхідними для росту елементами безкоштовно з ґрунту.
  • Відновлювальні методи ведення сільського господарства, які досягають цієї зміни в мисленні, вже застосовуються фермерами в усьому світі. Компанія Soil Capital на своєму власному управлінні фермою на різних континентах довела, що перехід від звичайної до відновлювальної практики може бути здійснений таким чином, щоб підвищити прибутковість ферми з самого першого року.
  • Зараз ринки починають реагувати. Провідні покупці та інвестори вжили заходів, щоб віддати перевагу відновлювальному землеробству, і їхні конкуренти вже їх наслідують. Діють також і уряди.
  • Немає сумнівів, що казкові чорноземні ґрунти України були і є благом для українських аграріїв. Але питання полягає в тому – чи призведе це до самозаспокоєння, так що до того моменту, коли економічні наслідки сільськогосподарської практики, яка знищує цей ґрунт, стане неможливо ігнорувати, вартість зміни напрямку буде занадто великою?

Здоров’я ґрунту: драйвер прибутковості сектору агробізнесу – презентація Ендрю Войсея, 9 жовтня 2019 р.