Виробництво кукурудзи у світі та в Україні

21/08/2019

Кукурудза – це найбільш урожайна культура, всі частини якої (Рис. 1) широко використовуються у різних галузях сільського господарства та промисловості (Рис. 2), зокрема:

  • для виробництва продуктів харчування;
  • високоенергетичний корм для тваринництва та птахівництва;
  • сировина для виробництва біопалива першого та другого поколінь;
  • сировина для виробництва біогазу;
  • сировина для твердих біопалив;
  • добрива;
  • сировина для фармацевтичної, хімічної та інших галузей промисловості.

Рис. 1 Основні частини кукурудзи

Великим є й агротехнологічне значення кукурудзи, оскільки вона очищує ґрунт від бур’янів та є гарним попередником у сівозміні. За поглинанням вуглекислого газу й виділенням кисню кукурудза займає одне з перших місць серед всіх культурних рослин і є навіть ефективнішою, ніж ліс аналогічної площі[1]. Вирощування кукурудзи на зерно дозволяє краще використовувати сільськогосподарську техніку за рахунок більш пізніх строків посіву і збирання. Цінні властивості кукурудзи викликають її стабільно високий попит на світовому ринку.

Рис. 2 Напрямки використання зерна та побічної продукції кукурудзи

США є світовим лідером із валового збору та врожайності кукурудзи на зерно. За попередніми даними виробництво кукурудзи в США у 2018/2019 маркетинговому році (МР) становило 366,3 млн. т (32,6% від світового виробництва), середня врожайність – 11,1 т / га (табл. 1.1). В інших країнах виробництво кукурудзи у 2018/2019МР було таким: Китай близько 257 млн. т, Бразилія 101 млн. т, ЄС 64 млн. т, Аргентина 51 млн. т та Україна 35,8 млн. т (6-е місце у світі). При цьому у серпні поточного року прогноз USDA[2] для України на 2019/2020 МР становить 36,5 млн. т, що перевищує історичний рекорд.

Зростання врожайності кукурудзи пов’язано із розвитком аграрної науки та використанням біотехнології для створення гібридів, що з 2000 року забезпечує приріст врожайності у США на 2% щорічно.

Рис. 3 Виробництво зернових культур та соняшника в Україні[3]

Кукурудза була однією з основних сільськогосподарських культур в Україні протягом принаймні останнього десятиліття (Рис. 3). Незважаючи на деякі коливання, загальною тенденцією було зростання врожаю зерна кукурудзи. За даними 2018 року посівна площа під кукурудзу на зерно становила 4564 тис. га (що складало майже 31% посівної площі під усі зернові та зернобобові культури), при цьому валовий збір досягнув 35,8 млн. т, а урожайність – 78,4 ц/га. Полтавська область лідирує серед інших регіонів України у виробництві кукурудзи (майже 4,9 млн. т у 2018 р.), дещо менше у 2018 р. зібрали у Чернігівській (3,8 млн. т) та Вінницькій областях (3,8 млн. т).

 

Автор: Семен Драгнєв

[1] Кукурудза. Вирощування, збирання, консервування і використання / Під загальною редакцією Д. Шпаара. – К.: Альфа-стевія ЛТД – 2009. – 396 с.
[2] World Agricultural Production, USDA Reports https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf
[3] Рослинництво України 2018. Статистичний збірник Державної служби статистики України, 2019 http://www.ukrstat.gov.ua/