Фермерські господарства освоюють виробництво брикетів з соломи

15/05/2019

В умовах підвищення цін на природний газ, все більше фермерських господарств звертає увагу на власні енергетичні ресурси – агробіомасу, а саме солому зернових та ріпаку, стебла кукурудзи/соняшника тощо. За даними Біоенергетичної асоціації України потенціал цього ресурсу складає залежно від року близько 8 – 9 млн т н.е./рік. Використовувати цей енергетичний ресурс доцільно, покращуючи його характеристики, такі як енергетичну щільність та вологість. Одним із варіантів такого покращення є виробництво брикетів з агробіомаси.

Лінія виробництва брикетів з соломи у Фермерському господарстві “Базис”, Черкаська область

Які ж переваги використання брикетів з агробіомаси?

  • Відповідність вимогам котельного обладнання, кращі екологічні показники при спалюванні.
  • Можливість застосування в існуючих пічках, побутових (15-30 кВт) та невеликих твердопаливних котлах з ручним завантаженням (до ~100-150 кВт). Брикети не потребують спеціалізованого обладнання на відміну від більш дорогих пелет (гранул) з біомаси.
  • Потенційна можливість використання брикетів з відносно низькою щільністю («м’яких») в більш потужних котлах зі шнековою подачею (до ~1 МВт).
  • Наявність значної сировинної бази, особливо для брикетів з агробіомаси.
  • Відносно низька ціна. У брикетів ціна за одиницю енергії є порівняною з дровами при набагато кращих паливних характеристиках.
  • Є більш зручними та економічними, ніж дрова, при транспортуванні та зберіганні. За рахунок більшої енергетичної щільності потребують менших витрат праці при ручному завантаженні в котел.
  • Можуть виступати в ролі більш дешевого замінника вугілля, особливо в тих регіонах, де вугілля є дорогим (4000 грн./т і більше). Вартість одиниці енергії в брикетах з соломи/лушпиння соняшника може бути до 2 разів менше, ніж у вугіллі.

Виробництво брикетів з агробіомаси вже освоюють фермерські господарства Вінницької, Миколаївської та Черкаської областей

У лютому 2016 р. ТОВ «Світанок» впровадило брикетувальну лінію для соломи у селі Непедовка Козятинського району Вінницької області. Інвестиції в польське обладнання компанії ASKET склали 5,6 млн. грн. Обладнання працює у дві зміни, потужність по готовій продукції – до 5 т за зміну. Ще одна брикетувальна лінія з таким же обладнанням була запущена у с. Обухів Мурованокуриловецького району на базі фермерського господарства «Вищеольчедаївське» у липні 2017 р. На виробництві працюють 6 чоловік у 2 зміни. Брикетами забезпечуються об’єкти соціальної сфери у Мурованокуриловецькому та інших районах області.

Фермерське господарство «АгроК» (Миколаївська область) виробляє брикети з власної соломи зернових культур та інших рослинних відходів. Для виробництва використовується обладнання польської компанії ASKET. В брикети не додається ніяких зв’язувальних або клейких матеріалів. Поточна потужність брикетувальної лінії невелика – 90 кг/год, але вже є плани по її збільшенню до 160-180 кг/год шляхом додавання до обладнання ще одного ствола. Подрібнювач біомаси являє собою наборну конструкцію, що дає можливість поетапно збільшувати обсяги виробництва шляхом докупки деяких необхідних агрегатів без проведення серйозних «апгрейдів». Брикетувальна лінія може працювати при температурі оточуючого середовища не нижче 5 ºС. Запасу власної сировини вистачає на рік безперервної роботи.

Фермерське господарство “Базис” обробляє 4036 гектарів в Уманському і Христинівському районах Черкаської області. У 2017 році агрофірма встановила брикетувальне обладнання польської компанії ASKET: 4 лінії по 125 кг/год. Сировиною для брикетів служить солома зернових, якої в середньому заготовляють 2-5 т/га. Солому спочатку просушують на полі, а потім збирають у валки і тюкують. Брикети продають в торгові точки найближчих сіл. За словами директора ФГ “Базис” на полі залишають стерню до 20 см для підтримання балансу гумусу.