Дмитро Новосад: «Ми йдемо до енергетичної незалежності»

29/08/2018

Компанія «Євротехенерго» – це компанія, основною спеціалізацією якої є будівництво енергетичних комплексів – котелень та інших систем, які використовують газ, рідке паливо, відходи деревообробки, аграрні відходи а також інші види біомаси для генерації тепла або електроенергії.

У нас достатньо великий досвід в реалізації проектів зі спалювання різного типу відходів. За останні роки нашою командою було збудовано більше 70 МВт потужностей, які використовують основний вид палива, відходи різного типу. Це аграрні відходи у вигляді пелети із соняшника, тріски із деревини.

Ми не раз брали участь у розробці концепції по утилізації відходів птахоферм та ін.

Більшість проектів були реалізовані по типу EPС контрактів (контракти «під ключ»). На даний момент це найбільш зручний для замовника вид співпраці безпосередньо з нашою компанією. Він не турбується про здачу об’єкту, підготовку документації і т. д.

В нашій діяльності ми можемо охоплювати повний спектр: починаючи від збору даних, проектування до постачання обладнання і здачі в експлуатацію.

Історія. Шлях до біопалива

В 2009 році у нас була ще маленька команда. Тоді ми більше займалися проектами традиційної енергетики – об’єктами, які як паливо використовують або газ, або дизель. І ще тоді для мене, як власника компанії і куратора проектів, були цікавими альтернативні види палива.

І на момент, коли настала газова криза в 2013 році (це був пік переходу на альтернативні види палива), у нашої команди вже був досвід з реалізації проектів зі спалюванням біомаси. Ми забезпечили один із великих тепличних комплексів теплом із тріски. А згодом – реалізували близько 10-ти подібних проектів. Із таким багажем досвіду ми потужно вийшли на ринок.

Видами діяльності нашої компанії є:

  • Консалтинг
  • Проектування
  • Постачання обладнання
  • Будівництво енергетичних систем
  • Введення в експлуатацію

Однією з наших фішок є виготовлення енергоефективного обладнання. Ми виготовляємо модульні котельні установки, на які ми маємо весь спектр дозвільних документів (в тому числі технічні умови, сертифікати). Ці котельні ми ділимо за типами – стаціонарні або модульні, або газові чи на біомасі.

На даний момент трендом є використання відходів, які генерує промисловість. Оскільки аграрний ринок зараз найактивніше розвивається, відповідно є багато відходів в аграрному секторі, які не використовуються повноцінно. На даний час завдяки таким компаніям, як Євротехенерго, відходи використовуються максимально – перетворюються в енергію.

Біопаливо: переваги

Поняття «біопаливо» ми відносимо до відновлювальних джерел енергії. Основною перевагою цього виду палива є те, що воно є джерелом енергії.

Це агровідходи, відходи деревообробки.

Враховуючи стратегічний напрямок розвитку нашої держави, використання відновлювальних видів палива є дуже актуальним.

  1. Ми йдемо до енергетичної незалежності. Це принципово – використовувати біопаливо як альтернативу традиційним видам палива.
  2. Це найбільш калорійний вид палива. Не використовувати його – це викидати енергію, яка лежить у нас фактично під ногами.

Коли ми почали цим займатися, в Україні не було представлено технологій по спалюванню біомаси, не було компаній у яких можна було навчитися цих технологій. Ми їздили в Литву, Латвію, Німеччину і переймали їхній досвід по переробці аграрних відходів, відходів деревообробки.

На сьогодні, враховуючи, що біопаливо стало певним трендом і є достатньо серйозною альтернативою традиційним джерелам, з’явилася достатньо велика кількість компаній, технологій і обладнання, які можна залучати  та використовувати в проектах по спалюванні біопалива.

І ця популяризація призвела до того, що ці технології стали значно дешевшими.

Тому, якщо раніше в нас використання традиційних джерел енергії заманювало тим, що капітальні витрати на будівництво таких комплексів були мінімальними, то сьогодні капітальні витрати на використання біопалива є не набагато більшими по відношенню до капітальних витрат на проекти з традиційними джерелами енергії.

На теперішній час це є перевагою біопалива.

Ще одна перевага – на сьогодні технології дозволяють робити ці системи-комплекси, які використовують біопаливо як енергію, екологічно чистими. Ми можемо спокійно будувати енергетичні комплекси, котельні в межах міста і запевнити всіх жителів в тому, що немає жодної небезпеки для здоров’я.

Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк із задоволенням фінансують такі проекти. Це говорить про те, що європейці схвалюють і впроваджують у себе подібний досвід. У них немає ніякого остраху, щодо того, що твердопаливна котельня – це об’єкт, який буде забруднювати навколишнє середовище.

Тим більше нинішні комплекси не мають нічого спільного з тими твердопаливними котельнями, котрі будувалися в Радянському Союзі. На сьогодні це об’єкти з сучасним технологічним обладнанням, які використовують максимальну систему очистки димових газів, золовидалення, є максимально автоматизованими.

Коли ми привозили замовників на свої об’єкти в 2013 році, у них був стереотип, що твердопаливні комплекси брудні і чорні, а ми їм показували, що люди ходять в чистому одязі, все автоматизовано, то в багатьох відвідувачів був просто шок.

Тому, якщо говорити про переваги, їх достатньо багато. І сам ринок говорить за себе. Ми маємо багато замовлень по будівництву об’єктів на такому виді палива.

Єдине, що хотілося б зауважити, існує проблема, яка полягає в тому, що багато біопалива експортується. Це призводить до того, що вартість палива росте (особливо взимку). І це в свою чергу призводить до того, що рентабельність бізнесу генерації тепла, який працює на біопаливі, падає.

Тому, мабуть, не вистачає достатнього законодавчого регулювання в цьому плані. Є ініціативи багатьох асоціацій створити біржу біопалива, яка працює, наприклад, у Литві. В Україні такої біржі немає. Це породжує певні маніпуляції на ринку біопалива.

Перспективи сектору біоенергетики в Україні

Якщо говорити про перспективи розвитку біопалива, то треба сказати, що близько 70% біомаси в Україні в якості відходів ми вже переробляємо, використовуємо (якщо не брати до уваги солому). Солома – це окремий вид, який в нашій країні поки що не освоєний. У нас ще немає великої кількості об’єктів, які споживали б цей вид палива. На сьогодні такими технологіями по спалюванню соломи володіють тільки датчани і чехи, які можуть ефективно спалювати солому і виготовляти енергію. Обладнання поки що занадто дороге для нас.

Велика кількість енергетичної біомаси у вигляді пелети або брикету експортується до Європи. Складається така тенденція, що об’єми цього експорту тільки ростуть.

Тому якщо говорити про перспективи розвитку нашого ринку, я вважаю, що вони достатньо великі. Якщо врахувати цю експортну складову і перенаправити її на внутрішній ринок, то це великий об’єм для виготовлення енергії.

Враховуючи те, що в 2013-му році була енергетична криза, і був великий попит на енергоефективне обладнання. В той час було встановлено багато не досить якісного обладнання, великий попит породжував велику кількість виробників, які не були експертами зі спалювання біомаси. Тому вважаю що в компаній які займаються біомасою попереду ще багато роботи по заміні не якісного енергоефективного обладнання встановленого раніше так вдосталь проектів по будівництву нових комплексів.

Я вважаю, що протягом 10 років об’єми використання біомаси будуть тільки рости.

Враховуючи те, що енергоносії в Україні дорожчають, використання біопалива буде залишатися більш економічно вигідними і темпи впровадження таких технологій будуть тільки зростати. Тобто об’єми будівництва комплексів на біомасі будуть збільшуватися.

Ми бачимо по ринку, що з цього року багато підприємств переходять на використання біомаси. Цей тренд буде тільки збільшуватися. У нашої компанії найближчі десять років точно буде робота.

Як показав досвід минулих років, біомаса – це не простий продукт. Я і мої колеги раді, що цей продукт в нашій країні використовується, що ми навчилися працювати з ним. Ми зараз генеруємо енергію, яку можемо відновлювати і запаси якої не зменшуються. І, по суті, ми його генеруємо з продукту, який є побічним (аграрна, деревообробна промисловість і т.д.).

Я вважаю, що використання біомаси максимально відповідає стратегії розвитку нашої країни. Це тренд технологічних країн. І ми перетворюємося так само у технологічну країну. Найбільше, чого у нас не вистачає, це інвестицій для більш активного розвитку.

Хочу всім побажати успіху на цьому шляху!