Рух групи компаній «Хаск» в напрямку енергозбереження та екологічних переваг за підтримки FINTECC

05/05/2018

Підвищення енерго- та ресурсоефективності стимулює стрімке зростання українського виробника пакувальної продукції.

Завдяки новим заходам з енерго- та ресурсозбереження, які стали можливими в результаті грантового фінансування в рамках програми FINTECC, провідний український виробник клейкої стрічки та пакувальної продукції зменшує експлуатаційні витрати та отримує значні екологічні переваги.

Вищезгадані заходи полягають у встановленні надсучасної системи рекуперації розчинників, яка відновлює випарені розчинники для їх повторного використання у виробництві, регенеративного термічного окислювача, що дозволяє рекуперувати тепло та зменшувати кількість викидів, а також впровадженні системи енергетичного менеджменту (EMS). Очікується, що ці системи дозволять істотно зменшити витрати на енергію та сировину, а також заощадити до 350.000 м3 природного газу та до 2.900 тонн CO2 на рік.

«Хаск» — перша компанія в Україні, яка отримає грантове фінансування від FINTECC у розмірі 440.000 доларів США для впровадження подібних систем. Грант у ​​розмірі 1,4 мільйона євро надано в рамках фінансування Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) з метою підвищення ресурсо- та енергоефективності в процесі здійснення господарської діяльності компанії.

За словами фінансового директора групи компаній «Хаск» пані Людмили Реутської, грант, наданий FINTECC в рамках інвестиційної програми ЄБРР, сприятиме досягненню цілей компанії, направлених на збільшення прибутковості та раціональне використання ресурсів.

«Згадані технології дозволять нам підвищити прибутковість шляхом зменшення витрат на енергію та рекуперації частини сировини, яка використовується у виробництві», — заявляє пані Людмила.

«В ході діяльності компанії ми також помічаємо її тісний зв’язок з соціальними та екологічними аспектами», — додає фінансовий директор, відмітивши, що забруднення повітря, погіршення стану навколишнього середовища та спричинене цим погіршення здоров’я населення є одними з ключових проблем в Україні, особливо в промислових районах.

«Отже, виникає необхідність в адаптуванні моделі розвитку виробництва до нинішніх вимог екологічно-раціонального розвитку. Впроваджуючи дані технології, компанія стає частиною світової спільноти та приєднується до її зусиль, направлених на зменшення об’єму викидів СО2».

Збільшення прибутку

Завдяки технічній підтримці фахівців FINTECC, компанія «Хаск» вирішила встановити інноваційну систему рекуперації розчинників на своїх двох заводах. Технологія реалізується наступним чином: випарений розчинник поглинається у вентиляційних системах будівлі та перетворюється у рідкі хімікати, які можна повторно використовувати у виробництві. Рекуперуючи від 95-98% використовуваного розчинника, система здатна досягати практично нульових викидів при суттєвому покращенні якості повітря на території заводів.

Як зазначає фінансовий директор компанії «Хаск», впровадження системи рекуперації розчинників дасть змогу збільшити прибутковість продукції, яка містить натуральний каучук, такої як клейка стрічка та захисні плівки, що в свою чергу  компанії успішно конкурувати з китайськими та європейськими виробниками. З моменту запуску системи, що очікується у третьому кварталі 2018 року, компанія «Хаск» планує збільшити виробництво цієї високоприбуткової продукції та реалізовувати її компаніям в Україні та ЄС, скоротивши при цьому витрати на придбання сировини на 295.000 доларів США в 2018 році та 394.000 доларів США в 2019 році відповідно.

Окрім того, за її словами, профінансована в рамках програми FINTECC система енергетичного менеджменту дозволить компанії керувати енергоспоживанням і витратами в процесі виробництва, а це в свою чергу дозволить істотно зменшити витрати на електроенергію. Після встановлення системи очікувана економія складатиме 75.000 доларів США в 2018 році та 100.000 доларів США в 2019 році.

Приклад для наслідування

Пані Людмила сподівається, що «Хаск» як перша компанія в Україні, яка встановила ці системи енерго- та ресурсозбереження, стане важливим прикладом для наслідування у країні, яка намагається боротися зі зростаючими енерговитратами, безробіттям, складними екологічними проблемами та наслідками неефективного енерго- та ресурсовикористання.

«Основна перешкода на шляху до впровадження цих технологій полягала у відсутності достатнього фінансування, оскільки місцеві банки досі не розуміють доцільності інвестування в екологічні проекти. Отже, підхід ЄБРР є прикладом впровадження такої технології в Україні», — заявила пані Людмила.

«Цей проект не лише дає нам змогу створювати нові робочі місця та збільшувати прибутки, а й модернізовувати наші виробничі процеси та покращувати екологічні показники. Адже ведення бізнесу у сучасному світі вимагає встановлення правильних пріоритетів, за яких інтереси майбутнього покоління будуть так само важливими, як і інтереси нинішнього».