Іван Надєїн: Україна має найбільший у Європі потенціал з виготовлення біомаси

04/05/2018

Іван Надєїн: «Україна має найбільший у Європі потенціал з виготовлення біомаси»

Заснована у 2011-ому році, компанія “Укртепло” була однією з перших в Україні, хто зайнявся відновлюваною енергетикою. На даний момент група компаній “Укртепло” є лідером на ринку біопалива, а також має в своєму розпорядженні найбільшу в країні мережу котелень на біопаливі. В інтерв’ю для SAF один із засновників компанії Іван Надєїн розповів про реалії українського ринку біомаси і поділився деталями роботи компанії.

Амбіційні перспективи

Головним напрямком компанії “Укртепло” є вироблення теплової електроенергії з біомаси (200 000 гігакалорій за рік). Крім того, компанія має гідроелектростанцію, біогазову станцію (працює на відходах зі сміттєзвалища), зараз будується 4 біоТЕЦ, 2 з яких працюватимуть на деревинній біомасі і 2 – на агробіомасі. Енергія, яку виробляє “Укртепло”, вже зараз забезпечує більшість потреб міста Славутич. А вже на наступний опалювальний сезон заплановане розширення проекту, аби майже повністю перевести це місто на відновлювані джерела енергії.

Ще одним напрямком діяльності компанії є, власне, вирощування енергетичної деревинної біомаси. Як задля своїх об’єктів, так і на продаж. Перші плантації енергетичної верби було висаджено в 2015-ому році, і спочатку вони забезпечували котельні “Укртепло”. Зручність висадки верби полягає у тому, що вона підходить для північних регіонів і добре росте на неплодовитих землях. Для південних регіонів актуальним є використання насіння соняшника та відходів кукурудзи. Цього року на біоТЕЦ вже було використано 20 000 тонн пелетів з соняшника.

Є над чим працювати

Іван Надєїн називає Україну державою з найбільшим у Європі потенціалом вироблення біомаси: «Найбільша територія в Європі і, відповідно, найбільше біомаси. За оцінками вирощування і збору зернових, у чому Україна посідає не останні місця, ми бачимо потенціал виробництва до 35 мільйонів тонн біомаси для використання в енергетиці».

Наразі лишається нерозкритим потенціал використання соломи в Україні. Вона могла б стати гарним рішенням для півдня країни і взагалі панацеєю для українського паливного ринку. Вже зараз “Укртепло” спільно з американськими партнерами розпочали масштабну і надзвичайно креативну роботу над видобутком етанолу другого покоління саме з соломи, що дозволить замінити певні нафтопродукти.

Плюси й мінуси

Якщо говорити про екологічну складову питання, то безперечним плюсом переходу на біопаливо є так званий «нульовий ефект», коли кількість CO2, поглинутого рослиною за час росту і виробленого під час її спалення, рівна. На думку Івана Надєїна, слід визнати, що біомасовий котел має деякі недоліки. Скажімо такі, як викид хлору під час спалюванні соломи. Втім, їх не можна назвати критичними, бо з цим можна впоратися вдосконалюючи фільтрацію вихлопів.

Звісно, найбільшою перевагою використання біопалива є суттєва економія. «Якщо ціна газу зросте ще на 40%, то потенціал біомаси будуть використовувати активніше. За газ ми розраховуємося валютою, а біомаса залишається в країні. Це водночас і робочі місця, і податки, і відсутність витоку валюти, – каже Іван Надєїн. – Працювати на внутрішній ринок вигідніше, адже це не потребує витрат на логістику до європейських країн. Хоча Європа хоче купувати нашу дешеву біомасу».

Державної підтримки такі компанії як “Укртепло” по суті не відчувають. “Зелений тариф” працює, але його недостатньо, аби значно збільшити частку відновлюваної енергетики у загальному енергобалансі України. Треба визнати, що для уряду пріоритетним все ще лишається природний газ.