Українсько-американський семінар “Відкрите спалювання в національному, регіональному та глобальному контексті”

07/03/2019

7 березня у Києві в рамках 2-денного заходу “Reducing Open Agricultural Burning in Ukraine: Soil, Air Quality, and Public Health Paths for European Integration”, який проводився у Харкові та Києві відбувся українсько-американський семінар “Відкрите спалювання в національному, регіональному та глобальному контексті”.

Голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха виступив на семінарі та розповів про про значний потенціал пожнивних решток, таких як солома та стебла кукурудзи, які можуть бути використані для виробництва енергії замість спалювання на полях, необхідні інвестиції у такі проекти і їх окупність (слайд 11 презентації). Проекти зі збору соломи, виробництва та продажу гранул із соломи, виробництва теплової та електричної енергії є цікавими для бізнесу.

Як відомо, рілля складає 50% від всієї території України. Хоча відкрите спалювання (спалювання стерні) заборонено, в Україні зареєстровано одну з найвищих кількостей пожеж в Європі і в сусідніх країнах. Спалювання стерні перед посівом кукурудзи навесні і після збору врожаю пшениці восени є культурно вкоріненим процесом. Мета цього заходу полягала в тому, щоб розповісти фермерам про переваги сільського господарства без відкритого спалювання та із застосуванням no-till технологій, а також сприяти налагодженню зв’язків між різними зацікавленими сторонами. Низка представників різних компаній, що виробляють енергію з біомаси, були присутні на семінарі в Києві і проявили інтерес до використання надлишку пожнивних решток, побачивши скільки енергії втрачається в результаті відкритого спалювання.

Моніторинг та картографування відкритого спалювання в Україні – Dr. Joanne Hall1, Dr. Louis Giglio1, Dr. Wilfrid Schroeder2, Dr. Sergii Skakun1, Michael Humber1, Dr. Jessica Mccarty3. 1 – University of Maryland, Department of Geographical Sciences, College Park, Maryland, USA; 2 – NOAA/NESDIS/OSPS Satellite Analysis Branch, College Park, Maryland, USA; 3 – University of Miami, Department of geography, oxford, Ohio, USA. (англійською)
Розвиток біоенергетики в Україні – Георгій Гелетуха, Біоенергетична асоціація України (англійською)