Матеріали Семінару FORBIO “Енергетичні культури від вирощування до використання. Зарубіжний і вітчизняний досвід”, 21.02.2018, Київ, Україна

23/02/2018

Семінар відвідали більше 100 учасників, серед яких: представники аграрних компаній, фермери, представники наукових інститутів аграрного та технічного напрямку, а також представники бізнесу, консалтингу та ЗМІ.

Відкривали семінар Голова правління Біоенергетичної Асоціації України Георгій Гелетуха, який розповів про сучаcний стан та перспективи розвитку біоенергетики в Україні та координатор проекту FORBIO програми Горизонт2020 Райнер Янсcен, який представив проект FORBIO: мету та завдання проекту.

На семінарі учасники дізнались про результати проекту FORBIO та досвід вирощування енергетичних культур у Німеччині, Італії, Польщі та в Україні від компаній учасників проекту: WIP, FIB (Німеччина), CREA (Італія), POLBIOM (Польща) та НТЦ “Біомаса” (Україна).

Голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха розповів про швидкий темп розвитку біоенергетики, а також про ціль в 11%, закладену в новій Енергетичній стратегії України до 2035 року в частині біомаси в структурі загального постачання первинної енергії. Також, Георгій Гелетуха зазначив, що виконання цієї цілі неможливе без залучення значною мірою аграрної біомаси та енергетичних культур. Окремо, Голова БАУ озвучив існуючі бар’єри, які сповільнюють розвиток біоенергетичного сектору сьогодні та шляхи їх вирішення, серед яких першочерговим є створення біржі біопалив, за прикладом литовської біржі BALTPOOL. Розробкою необхідної законодавчої бази для створення такої біржі і займається наразі Біоенергетична асоціація України cпільно з Держенергоефективності.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ:

Георгій Гелетуха, НТЦ «Біомаса», Біоенергетична асоціація України – “Розвиток біоенергетики в Україні” (англійською)
Райнер Янсcен, WIP, координатор проекту FORBIO – “Представлення проекту FORBIO: мета та завдання проекту” (англійською)
Гвідо Бонаті, CREA – “Італійський досвід вирощування енергетичних культур на малопродуктивних землях” (англійською)
Райнер Янссен, WIP – “Німецький досвід вирощування енергетичних культур на забруднених землях” (англійською)
Магдалена Рогульська, POLBIOM – “Польський досвід вирощування енергетичних культур” (англійською)
Марко Коланелі, FAO – “Критерії сталості для вирощування енергетичних культур” (англійською)
Олександра Трибой, ТОВ НТЦ “Біомаса” – “Агрономічні вимоги до вирощування енергетичних культур”
Олександра Трибой, ТОВ НТЦ “Біомаса” – “Результати техніко-економічної оцінки вирощування енергетичної верби для ділянки проекту FORBIO в Україні”
Севастьян Трушевський, ТОВ “Украгроенерго” – Вирощування енергетичної верби в Україні. Досвід компанії”
Валерій Кателевський, фермер – Вирощування енергетичної верби в Україні. Досвід фермера”
Тетяна Желєзна, ТОВ НТЦ “Біомаса” – “Перспективи використання біомаси з енергетичних культур для виробництва енергії в Україні”
Олена Коцар, Unilos-U – “Синергія використання енергетичних культур в сільському господарстві”