Можливості заготівлі побічної продукції кукурудзи на зерно для енергетичного використання в Україні

06/04/2016

Кукурудза – найбільш врожайна зернова культура, а найбільший валовий збір кукурудзи на зерно в Європі отримують в Україні вже не перший рік. Кукурудза широко використовується як сировина у харчовій, фармацевтичній, хімічній та інших галузях промисловості, а також як високоенергетичний корм, придатний для годування всіх видів тварин і птиці. Крім того кукурудза є сировиною для виробництва біопалив першого та другого поколінь та біогазу.

Експерти Біоенергетичної асоціації України розглянули питання поточного стану виробництва кукурудзи на зерно, особливості її вирощування та можливості використання побічної продукції для отримання енергії. За обсягами утворення біомаси кукурудза – найпродуктивніша культура серед зернових. В Україні, наразі, тільки її частина – зерно – реалізується як товарна продукція, а рослинні рештки залишаються у полі.

У Аналітичній записці №16 наведено інформацію про паливні характеристики побічної продукції кукурудзи та властивості її золи. Проведено огляд технологій та обладнання для заготівлі побічної продукції кукурудзи на зерно. Особливу увагу приділено передовому досвіду США. Запропоновано методику визначення ціни побічної продукції кукурудзи на зерно. Оцінені перспективи її енергетичного використання в умовах України.