Аналіз законодавчих зобов’язань для експорту біометану з України

10/10/2024

З 4 березня 2022 року, у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення, Україна запровадила нульову квоту експорту для природного газу українського походження — фактично заборону на його експорт. Оскільки біометан є аналогом природного газу, Енергетична Митниця класифікувала трубопровідний біометан як природний газ, фактично поширюючи заборону експорту на біометан. Для вирішення цієї проблеми було розроблено проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. 20 березня 2024 року положення законопроєкту були прийняті Верховною Радою у Законі України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо особливостей здійснення митного контролю та митного оформлення окремих категорій товарів» № 3613-IX .

Необхідні дії для експорту біометану

Згідно зазначеного Закону, для здійснення митного оформлення обсягів біометану необхідно подавати традиційну періодичну митну декларацію. Однак вона повинна містити відомості про номер облікового запису щодо виробника біометану в реєстрі біометану. Крім того, додаткова митна декларація, повинна містити також відомості про гарантію походження біометану на відповідний обсяг.

Однак, станом на вересень 2024 року, зазначений реєстр не функціонує, а отже гарантії походження біометану не видаються. Запуск реєстру біометану відкладено у зв’язку з необхідністю його синхронізації з базою даних ЄС (UDB) та визнання ЄС гарантій походження біометану, виданих в Україні. Це може зайняти значний час.

Схема, що демонструє умови експорту біометану

Необхідні документи для експорту біометану

Повний перелік документів, необхідних для експорту біометану передбачений Митним Кодексом України. Зокрема, відповідно до частини 5 статті 232 Митного Кодексу України, митний контроль та митне оформлення біометану, що переміщується трубопровідним транспортом, за зовнішньоекономічними договорами, здійснюються в такому ж порядку, як для природного газу.

Митному органу для оформлення необхідно подати наступні документи:

  • зовнішньоекономічний договір (контракт) або інші документи, що підтверджують право володіння, користування та/або розпорядження товарами;
  • акт прийому-передачі товарів або довідка, що підтверджує кількість товарів;
  • комерційні та супровідні документи (за їх наявності у власника трубопровідного транспорту) на товари, що переміщуються через митний кордон України, а на момент митного оформлення — рахунок-фактуру;
  • найменування та адреса відправника товарів;
  • найменування та адреса отримувача товарів;
  • документи (дозволи, сертифікати), що підтверджують показники товару (стосовно біометану — також щодо природи його походження).

Тимчасові особливості для експорту біометану

Для митного оформлення біометану Наказом Міністерства фінансів України передбачені деякі особливості. Вони діють тимчасово, до моменту приєднання українського реєстру біометану до бази даних UDB та визнання Європейським Союзом гарантій походження біометану, виданих в Україні.

Документи для пропуску біометану через митний кордон

Документи для випуску біометану через митний кордон

Акт прийому-передачi виробленого бiометану, акт оператора газосховищ про рух бiометану в газосховищах, довiдка оператора газотранспортної системи щодо облiку комерцiйних подач бiометану подаються до моменту відміни заборони експорту природного газу.

Закон № 3613-IX визначив також порядок вирішення питання з небалансами біометану. У період дії заборони експорту природного газу, експорт обсягів біометану може здійснюватися виключно щодо обсягів біометану, накопичених суб’єктом господарювання у газосховищах України на кінець місяця, що передує місяцю експорту. Так, виробники повинні зберігати біометан у підземних сховищах протягом місяця перед його експортом. Це потрібно робити задля уникнення небалансів та попередження фактичного експорту природного газу, Для підтвердження цього й подається акт оператора газосховищ про рух бiометану в газосховищах.

У зв’язку з прийнятими законодавчими та підзаконними актами, перші об’єми біометану, дозволені до експорту з України, очікуються в листопаді 2024 року.


Цей аналіз для SAF Україна підготувала Анна Пастух, юридична експертка Біоенергетичної асоціації України.