Європейський ринок біометану: історія розвитку та прогноз

05/04/2019

На сьогоднішній день біометан виробляють переважно шляхом очистки біогазу та подають в газорозподільчі мережі з подальшим використанням для виробництва електричної та/або теплової енергії, або використовують в якості автомобільного палива.

Згідно даних Європейської біогазової асоціації (ЄБА), наприкінці 2016 року, в Європі (країнах ЄС-28 а також Ісландії, Норвегії, Сербії та Швейцарії) налічувалось 17 662 біогазових комплекси, з яких 497 очищували отриманий біогаз до біометану. Для порівняння у 2011 році в Європі таких біогазових комплексів налічувалось 187.

У 2016 році було зареєстровано +41 біометановий завод (+ 9%, див. Рис. 1), зокрема у таких країнах: Німеччина (+11 одиниць), Швеція (+10 одиниць) та Франція (+9 одиниць).

Рис. 1 Збільшення кількості біометанових заводів в Європі у 2011-2016 рр.

Географічне розповсюдження біометанових заводів в Європі в першому кварталі 2017 року показано на Рис. 2 нижче.

Рис. 2 Географічне розповсюдження біометанових заводів в Європі в першому кварталі 2017 року

Незважаючи на те, що у 2017 році рівень розвитку сектору біометану відставав від рівня розвитку сектору біогазу, в найближчі роки прогнозується його стрімкий ріст: сценарій зеленої революції десятирічного плану розвитку (TYNDP) мережі ENTSOG передбачає, що біометан буде становити третину Європейського виробництва газу до 2037 року (див. Рис.3).

Рис. 3 Сценарій зеленої революції десятирічного плану розвитку (TYNDP) мережі ENTSOG

Джерело: Європейська біогазова асоціація (EBA) “Європейська карта біометану. Інфраструктура для виробництва біометану. 2018” (англійською)

Україна володіє значним потенціалом виробництва біогазу/біометану (БГ/БМ). Загальний потенціал виробництва БГ/БМ з відходів та побічної продукції агропромислового комплексу, твердих побутових відходів, комунальних та промислових стічних вод оцінюється в 3,2 млрд м³ СН4 в рік. Ще 3,0 млрд м³ СН4 можна отримати при вирощуванні енергетичної кукурудзи (або інших енергетичних культур) на незадіяних сільськогосподарських землях площею 1 млн га (3% від загальної площі орних земель України).

Детальніше про виробництва біометану: можливості, важливість, доцільність, а також рекомендації щодо розвитку виробництва та використання біометану в Україні читайте в Аналітиці “Перспективи виробництва та використання біометану в Україні” (2014 р.).