Амбіційне інвестування у кліматичні технології

15/08/2018

Аграрний сектор в Україні є головним чинником економічного відродження з 2008 року, однак все ще необхідно вдосконалювати способи ведення фермерської діяльності. В останні роки ряд українських компаній працюють над покращенням продуктивності врожаю, над зменшенням витрат, а також над інтегруванням у процеси подальшої переробки. Зокрема, група компаній «Агроф’южн» отримує грант FINTECC у розмірі 700 тис. доларів США аби мати змогу економити щорічно 2,1 млн. кубометрів води, 65 734 ГДж енергії та скоротити викиди CO2 на 3775 т.

Проект «Агроф’южн» спрямований на розробку стійких методів ведення сільського господарства (які, до речі, можуть бути відтворені іншими виробниками) та на розвиток органічного сільського господарства (з 2017 року «Агроф’южн» вирощує органічні томати). Крім того, проект сприятиме підвищенню ефективності використання ресурсів за допомогою використання світових технологій у сільському господарстві та переробці. Маючи необхідне фінансування, заводи компанії зможуть працювати на рівні найпродуктивніших підприємств ЄС та продовжать свій рух до того, аби стати провідним виробником томатної пасти в Україні з точки зору якості, енергозбереження, операційної та економічної ефективності.

«Агроф’южн» зосереджує свою увагу на двох напрямках підвищення ефективності використання ресурсів. По-перше, група має намір придбати сучасну сільськогосподарську техніку, що споживає менше палива.

По-друге, планується встановити довгострокову систему крапельного зрошування глибокого розташування, що охоплює 2500 га. Поліетиленові трубки цієї системи слугуватимуть кілька сезонів, а не однин-два, як зазвичай, тож вдасться запобігти витратам на щорічну утилізацію пластику. Ще однією перевагою системи є те, що вода поступає безпосередньо у кореневу зону, а коли зволожується лише цільова частина ґрунту, то з’являється місце для зберігання дощової води, а це у свою чергу знижує витрати на зрошення. Більше того, оскільки шланги знаходяться на 30-45 см під землею, поверхня ґрунту залишається сухою, і вода не випаровується. Також систему можна використовувати для більш ефективної подачі добрив у ґрунт. Очікується, що використання зрошувальної води зменшиться на 15-20% порівняно з існуючою системою.

Грантове фінансування FINTECC стимулювало компанію покрити новою високоефективною та екологічною системою 2500 га землі, замість 80 га. Це вкрай важливо для Миколаївської та Херсонської областей, де вода є дефіцитною. Наукові дослідження показують, що український клімат вже почав змінюватися. Температура, опади та інші метеорологічні параметри відрізняються від кліматичної норми. Температура повітря буде продовжувати зростати, а кількість опадів протягом року – зменшуватиметься. Це спричинить зміну кліматичних сезонів та місцевих потоків водних ресурсів. Сільськогосподарський сектор зазнає значних негативних наслідків від цих процесів,  адже є одним з найбільш залежних від клімату. Група «Агроф’южн» вже розпочала впровадження заходів з адаптації до кліматичних змін із власних фінансових джерел ще до отримання гранту. Зокрема, було розпочато часткову реконструкцію існуючої зрошувальної інфраструктури, вдосконалення дренажних свердловин та насосних станцій.

Група компаній «Агроф’южн», що працює в Миколаївській та Херсонській областях України, є єдиним вертикально інтегрованим виробником томатної пасти в Україні, що поставляє свою продукцію виключно на ринок B2B, забезпечуючи високоякісну сировину як для вітчизняних, так і для зарубіжних провідних виробників соку та кетчупу в 36 країнах. Компанія експортує понад 50% своєї продукції.