Перша в Європі комерційна установка з перетворення водню на синтетичний метан

23/07/2024

Розповідаємо про важливий досвід будівництва першої в Європі комерційної установки з перетворення водню на синтетичний метан потужність 2 МВт. Що важливо, будівництво тривало менше шести місяців та не субсидувалося. Розповідаємо детальніше. 

Німецький стартап Turn2X у березні 2024 року звершив свій перший комерційний проєкт із виробництва синтетичного метану в Іспанії із зеленого водню та CO2, який, за даними джерел Hydrogen Insight, реалізується за такою ж ціною як біогаз, без будь-яких субсидій для покриття витрат.

Перша в Європі комерційна установка з перетворення водню на синтетичний метан

За прогнозами Turn2X, обсяги виробництва цього відновлюваного газу, який виробляє компанія, зрівняються з викопним еквівалентом вже у найближчому десятиріччі. Також у планах — суттєво здешевшувати технологію з кожним новим заводом.

Історія Turn2X

Turn2X розпочався як дослідницький проєкт у Технологічному інституті Карлсруе (Німеччина), у результаті якого був розроблений новий реактор для виробництва метану з H2 і CO2. Проєкт реалізовувався у партнерстві з Uniper для пілотного заводу в Німеччині, відкритого у 2018 році. Цей пілотний проєкт коштував 28 млн євро (29,9 млн доларів), із яких 18 млн євро — грант ЄС Horizon 2020.

Згодом перспективний проєкт розширив географію — так, Turn2X в Естремадурі (Іспанія) був побудований менше, ніж за шість місяців, і що важливо, без державної підтримки, за рахунок власного капіталу і передплат від покупців.

Німецький та іспанський заводи однакові за розміром, використовують електролізер потужністю 2 МВт. Проте у Turn2X не надають дані про те, скільки метану виробляє кожна система. Із особливостей ринків, за даними компанії, варто зважати на те, що ціни на відновлювану електроенергію в Іспанії нижчі у «чотири-п’ять разів».

Безумовно, наразі синтетичний метан досить дорогий, проте, враховуючи кліматичну політику, жорсткіші податки на викиди вуглецю, вищі витрати на видобуток природного газу та зниження витрат на виробництво відновлюваної електроенергію, продукт Turn2X може зрівняти ці вартості в Європі на рівні 60-70 євро/МВт•год вже у близькому майбутньому.

Перша в Європі комерційна установка з перетворення водню на синтетичний метан

Клієнти Turn2X

За даними компанії, на сьогодні у закупівлі синтетичного метану зацікавлені три сектори:

  • енергоємна промисловість,
  • судноплавство,
  • сектор комунальних послуг.

Керівник компанії Філіпп Кесслер наголошує, що не всі галузі готові до переходу на ВДЕ, проте там, де це можна робити, це потрібно робити. У скляній промисловості чи судноплавстві (тут активно запроваджують E-LNG), наприклад, все ще є багато відкритих технологічних питань.

Стартап не розголошує назви компаній-клієнтів, які попередньо закупили обсяги заводу в Іспанії, проте вказує на те, що це клієнти, які можуть отримати додаткову зелену премію у процесі постачання кінцевим споживачам. Наразі обсяги постачання невеликі, порівняно з потребами, але їх нарощуватимуть.

Бачення майбутнього

Причиною для оптимізму Turn2X є величезний масштаб газового ринку сьогодні. Навіть якщо припустити, що споживання газу скоротиться на 90%, як рекомендує МЕА у сценарії чистого нуля до 2050 року, «10% ринку вартістю 420 трильйонів доларів все ще залишаться ринком у 42 трильйони доларів». Тому пошук шляхів для декарбонізації тих галузей, які використовуватимуть газ, все ще актуальний.

Також Turn2X вже заявив про свій наступний проєкт — «найбільшу у світі установку з використанням відновлюваного природного газу», що буде побудована в Іспанії разом із спеціальною сонячною фотоелектричною системою та використанням біогенного CO2 на біогазовому об’єкті.

Перша в Європі комерційна установка з перетворення водню на синтетичний метан

Незважаючи на комерційний потенціал, щоб пришвидшити ріст потужностей і розвиток технологій, компанія подає заявки на європейське грантове фінансування. Їх стратегія полягає у реалізації амбітних, хоч і невеликих, проєктів вже зараз (протягом 24-36 місяців), застосовуючи вертикально інтегрований підхід,  де Turn2X розробляє реактор метанування, інтегрує електролізні стеки в реактор замість того, щоб платити за додатковий баланс установки, і будувати власний сонячний парк.

Таким чином, модульні заводи Turn2X є більш доступною інвестиційною опцією, а тому цікавить інвесторів. Це швидко, не захмарно дорого і зрозуміло, переконані розробники.


Джерело: Hydrogen Insight.