Паливні характеристики побічної продукції соняшнику

13/04/2021

Загалом побічну продукцію соняшнику можна розглядати як лігноцелюлозну сировину, яка може бути перероблена у тверді, рідкі та газоподібні біопалива. Вміст целюлози у стеблах становить 34-42%, геміцелюлози – 19-33%, лігніну – 12-30%. Під час отримання біогазу та біоетанолу стебла і кошики соняшнику необхідно піддавати попередній обробці для руйнування лігноцелюлозної структури. Після цього з 1 т сухої речовини (с. р.) кошиків можна отримати до 214 м3 метану, а з 1 т с. р. стебел соняшнику – до 154 м3 метану або 101,4 л біоетанолу.

З енергетичними характеристиками різних складових побічної продукції та продуктів переробки соняшнику ви можете ознайомитися у таблиці[1].

Порівняння паливних характеристик стебел соняшнику із соломою, стеблами кукурудзи та деревною тріскою наведено у таблиці нижче.

Варто зазначити, що під час збирання насіння вологість стебел перебуває у межах 60-70%, тому у разі їх спалювання необхідно підсушити цю біомасу. Температура плавлення золи стебел соняшнику становить 800-1270°С, що аналогічно соломі, і нижча, ніж у стебел кукурудзи та деревної тріски. У стеблах соняшнику високий вміст хлору – 0,7-0,8%, що також ускладнює їх спалювання, оскільки сполуки хлору викликають корозію сталевих елементів енергетичного обладнання.

Паливні характеристики побічної продукції соняшнику обумовлюють використання спеціалізованого теплотехнічного обладнання. Тому важливо, щоб виробник обладнання підтвердив можливість спалювання такої біомаси та біопалив з неї.

За елементарним складом стебла соняшнику майже не відрізняються від соломи та стебел кукурудзи, тому у них порівнювана теплотворна здатність. Найбільший вплив на теплотворну здатність побічної продукції соняшнику має вологість. Аналогічно як і у інших видів побічної продукції рослинництва, характеристики стеблової маси та кошиків залежать від місця вирощування, періоду збирання та погоди, ґрунту та добрив. Також на якісні характеристики зібраної побічної продукції соняшнику суттєво впливає технологія заготівлі та зберігання.


Більше фахової інформації про це в аналітичній записці UABIO «Перспективи енергетичного використання побічної продукції від вирощування соняшнику»: https://uabio.org/materials/8875/.


[1] D. Duca, G. Toscano, G. Riva, C. Mengarelli, G. Rossini, A. Pizzi, A. Del Gatto, E. Foppa Pedretti Quality of residues of the biodiesel chain in the energy field, Industrial Crops and Products Volume 75, Part A, 2015, 91-97.